Ieftin si cu resurse minime… asa poate fi realizat un cablaj imprimat cu o calitate deosebita. Desi procedeul poate parea putin greoi, este extrem de “la indemana” si nu presupune decat bunavointa si ceva indemanare. Tutorialul prezinta realizarea unui cablaj intr-un singur strat, insa metoda poate fi utilizata si pentru realizarea de PCB-uri in dublu-strat.

PASUL 1. Bineinteles ca primul pas consta in proiectarea cablajului utilizand orice aplicatie mai mult sau mai putin dedicata (CAD specializat sau, pentru cei ce vor, o aplicatie grafica). O solutie din ce in ce mai atractiva este KICAD, un software gratuit excelent din punct de vedere functional.

PASUL 2. Inainte de prezentarea celui de-al doilea pas, va prezentam foarte succint care este principiul de realizare a cablajului. Pentru ca metoda se doreste a fi una ce poate fi cu usurinta aplicata acasa, agentul de corodare a cablajului este binecunoscuta clorura ferica. Cablajul utilizat este unul simplu, fara depuneri apriorice de substante de orice fel. Traseele pe care altadata le trasam cu smoala, oja, sacaz, marker-e… sunt in aceasta situatie decupate din vinil cu ajutorul unui cutter-plotter. Nu trebuie sa aveti un astfel de echipament. Sunt foarte multe firme ce furnizeaza servicii de publicitate si care, cu costuri modice, va pot executa o astfel de decupare. Odata fiind decupate raseele, acestea pot fi depuse pe cablaj si urmeaza apoi corodarea. Vinilul nu este penetrat de clorura, asa ca traseele vor avea o calitate deosebita. Revenind la algoritm, pasul 2 consta intr-o prelucrare simpla a fisierului grafic obtinut in urma proiectarii PCB-ului, mai exact in vectorizarea acestuia si trasarea liniilor de contur ale traseelor.

PCB + contur

PASUL 3. Dupa generarea conturului poate fi decupat vinilul pe un cutter-plotter. Traseele trebuie decupate in oglinda (bineinteles in situatia in care traseele sunt pe partea cu lipituri).

 

PASUL 4. Dupa decupare urmeaza decolarea vinilului. Aici aveti nevoie de putina indemanare si de ceva rabdare.

 

 

PASUL 5. Depunerea vinilului pe cablaj se face cu ajutorul unei folii de transfer.

 

PASUL 6. E… ultimul pas este corodarea. Apoi, gata cablajul. SPOR LA TREABA!

 

 

 

Cablajul finalizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy